Teljes neve: Lisa Jane Smith
Születési idő: 1965. szeptember 4.
Írói korszakai: 1987-1998 és 2008-
A fiatal amerikai írónő több tucat könyvet írt már. Történeteit inkább az érettebb korosztálynak szólnak és alapjuk a jó és rossz küzdelme. Könyveinek szereplői mind gyönyörű, fiatal, népszerű emberek és természetfeletti lények. A központi szereplő mindig olyas valaki, aki próbál ellenállni a sötétségnek és a végén hőssé válik. Természetesen a szerelmi szál nem hiányozhat egy ilyen történetből sem.
1998-ban az írónő személyes okok miatt 10 évre letette “lantját”, ám 2008-ban elérkezettnek látta az időt, hogy újra valami újat és jót alkosson, valamint folytassa azokat a történeteket, amiket anno félbe hagyott.

Művei:
Novella sorozat:
Night World
The Vampire Diaries
Trilógia:
The Secret Circle “L.J Smith szerint a legjobb trilógiája”
The Forbidden Game
Dark Visions
Blood Will Tell
Thicker Than Water
Brionwy’s Lullaby
Ash & Mary-Lynnette: Those Who Favor Fire
Jez and Morgead’s Night Out
Matt & Elena: First Date
Bonnie & Damon: After Hours

The Vampire Diaries – Vámpírnaplók

The Awakening – Ébredés

Első megjelenés: 1991
Első megjelenés Magyarországon: 2010.04.23.
Kiadó: Könyvmolyképző
Rövid ismertető:
HALÁLOS SZERELMI HÁROMSZÖG
Elena: az üdvöske. A királylány, aki minden fiút megkaphat, akit akar.
Stefan: komoly és rejtélyes. Szemlátomást az egyedüli, aki ellen tud állni Elenának, még ha próbálja is védelmezni saját múltjának kísértő retteneteitől.
Damon: szexi és veszélyes. Hajtja a bosszúvágy Stefan ellen, aki elárulta. Elszántan próbálja megszerezni Elenát, és gyilkolni is hajlandó érte. Két vámpírfivér története a gyönyörű lánnyal, aki nem tud választani közülük. Pillants bele a Vámpírnaplókba és merülj el elborzasztó titkaikban! Ébredés majd Küzdelem! És űz a szenvedély…

The Struggle – Küzdelem

Első megjelenés: 1991
Első megjelenés Magyarországon: 2010.04.23.
Kiadó:Könyvmolyképző
Rövid ismertető: Damon: elhatározta, hogy megszerzi Elenát. Saját testvére életére tör, hogy az övé legyen a lány.
Stefan: elkeseredetten vágyik a hatalomra, hogy elpusztítsa Damont és megvédje Elenát. Kénytelen engedni vérszomjának.
Elena: a lány, aki bárkit választhatna, egy szerelmi háromszög kellős közepén találja magát… és megtörténhet a tragédia! Küzdelem után árad a Harag. Mivé fajul a szerelem? Mivé fajul a gyűlölet?

The Fury – Harag/Tombolás

Első megjelenés: 1991
Első megjelenés Magyarországon: 2010.06.03.
Rövid ismertető:
Elena: átváltozott, az iskola üdvöskéje azzá vál
t, amitől egykor rettegett, és amire egyben vágyott is.
Stefan pokoli kínokat élt át Elena elvesztése miatt, és elhatározta, hogy egyszer s mindenkorra leszámol a bátyjával, Damonnel – kerüljön bármibe. De lassan kezd ráébredni, hogy talán nem a testvére az egyetlen és a legfőbb ellensége.
Damon végre megkaparintotta Elenát. De megkeseríti-e a győzelmét az öccse iránt táplált bosszúszomj? Vagy sikerül szövetséget kötniük egy utolsó, nagy csata erejéig?
Mindez kiderült a Vámpírnaplók harmadik kötetéből, ami a két vámpírtestvérről és a köztük őrlődő lányról szól.

Dark Reunion – Sötét szövetség

Első megjelenés: 1992
Első megjelenés Magyarországon: 2010.08.27.
Rövid ismertető:
Bonnie és Elena többi barátja, továbbá a szerelméért vetélkedő vámpírfivérek egyedül találják magukat Elena halála után. De az elhunyt kedvesük szeretett városát nagy veszély fenyegeti, olyan, ami akár a holtakat is felébreszti. erősebbnek bizonyul-e vajon Elena akarata a halálnál, és a több évszázados harc után kibékül-e Damon Stefannal? Mindez kiderül a Vámpírnaplók negyedi részéből, ami nem kevésbé izgalmas és fordulatos az előző köteteknél.

The Return: Nightfall – A visszatérés: Leszáll az éj

Első megjelenés: 2009
Első megjelenés Magyarországon: 2010.12.15.
Rövid ismertető:
Miután a természetfeletti erők feltámasztották Elenát halottaiból, a jóképű, gondterhelt Stefan másra sem vágyik, mint hogy biztonságban tarthassa őt. De amikor elcsalják Fell’s Churchből, a vonzó, nagy hatalmú Damon kihasználja a lehetőséget arra, hogy meghódítsa Elenát, nem is tudva, milyen veszedelem fenyegeti mindkettejüket. Egy gonosz lény szállta meg a várost, és egyre erősebbé válik. Képes a kedve szerint irányítani Damont, ugyanakkor Elena és a lány új képességei is vonzzák. De nem csak Elena ereje kell neki: a lány halálára szomjazik.

The Return: Shadow Souls – A visszatérés: Árnyéklelkek

Első megjelenés: 2010
Első megjelenés Magyarországon: 2011.04.14.
Rövid ismertető:
Kedves Naplóm, rengeteg fiú mondta már rám, hogy én vagyok a legangyalibb lány a világon. Őszinte leszek. Játékszernek vagy trófeának tartottam őket. Semmi és senki nem tudta megérinteni a szívemet…amíg egy nagyon különleges fiú nem akadt az utamba. Őt Stefannak hívják. És kiderült, hogy nem az, aminek látszik – nem egy átlagos végzős gimnazista kócos, sötét hajjal és levélzöld szemekkel. Kiderült róla, hogy vámpír. És a bátyja, Damon is az. Ha egy lány két vámpírral kezd…nos, abból előbb-utóbb baj lesz. Elena

The Return: Midnight – A visszatérés: Éjfél