„Ha saját választás lenne, nem hívnák átoknak. A vérfarkasok megtámadják az embert, de az ösztöneik és az évszázados rivalizálás arra programozta őket, hogy megválasszák prédájukat… A vámpírokat.”

(Vanessa Monroe, 02×03 Bad Moon Rising)

Történet
Sok mindent nem tudunk a vérfarkasok eredetéről, azt leszámítva, hogy már a vámpírok előtt is léteztek, több mint 1000 éve. Mikael, az Ősi család feje akaratán kívül robbantott ki egy háborút a vérfarkasok és a vámpírok között, jóval az után, hogy felesége, Esther vámpírrá változtatta őt és gyermekeiket. Amikor Klaus megölte az első embert és kiteljesedett a vérfarkas énje, Mikael rájött az árulásra, és lemészárolta Klaus biológiai apját a családjával, és a fél faluval együtt, mely véget nem érő harcot indított el a két faj között.

Az átok
A vérfarkasok agresszívek, gyorsak és erősek még emberi alakjukban is. A vérfarkas átkot aktiválni kell. Az átok akkor teljesedik ki, ha az adott személy megöl valakit, és nem számít, hogy az szándékos volt, vagy véletlen. Ahogy Mason Lockwood, Tyler is egy szerencsétlen véletlen során vette el valaki életét. Miután megölnek valakit, az átok azonnal életbe lép. Tyler vérfarkas átka a 02×07 Masquerade című epizódban teljesedett ki. Senkit sem lehet vérfarkassá változtatni. A vérfarkas gén öröklődik.

Az átváltozás
Teliholdkor a vérfarkasok nagy fájdalmak közepette, akaratuk ellenére felveszik farkas alakjukat. Az első átváltozás nagyon lassú, legalább 5 órás folyamat, és sokkal fájdalmasabb a későbbi átváltozásoknál. Az átváltozás során az emberi test szörnyen deformálódik, ahogy a csontok megpróbálják felvenni egy farkas csontvázának alakját. A vérfarkas néhány óra elteltével visszaváltozik emberré.

Táplálkozás
A vérfarkasoknak nincs szüksége arra, hogy valamilyen speciális dologgal táplálkozzanak, mint például a vámpírok esetében a vér.

Kinézet
A vérfarkasok ugyanúgy néznek ki, mint az átlagos farkasok, leszámítva a sárgán izzó szemeket.

Képességek
- A vérfarkasok sokkal erősebbek az átlagos embereknél. Emberi alakjukban nem olyan erősek, mint a vámpírok, de amikor alakot váltanak, erősebbek is lehetnek. Rose-t, az 500 éves vámpírt Jules könnyedén a földre kényszerítette farkas alakjában.
- Gyorsaság: a vérfarkasok emberi alakjukban is sokkal gyorsabbak az embereknél.
- A vérfarkasoknak kivételesen éles hallásuk, látásuk és szaglásuk van.
- A vérfarkasok látnak a sötétben.
- Még emberi alakjukban is rendelkeznek a vámpírokéhoz hasonló felgyorsult gyógyulási képességgel. Ha megsérülnek, a sebük azonnal elkezd begyógyulni. Ezt Damon tesztelte is Mason Lockwoodon a 02×06 Plan B című részben.
- Sokáig úgy tudtuk, hogy a vérfarkas harapás halálos az átlagos vámpírokra nézve (az Ősi vámpírokra Elijah állítása szerint nem). Ami igaz is, de van rá ellenszer: a hibridek vére meggyógyítja a vérfarkas harapást.
- A vérfarkasok nem tudják kontrollálni a cselekedeteiket, amikor át vannak változva.

Gyengeségek
- Farkasfű: ez a növény nagyon legyengíti a vérfarkasokat. Ha a bőrükhöz ér, megégeti őket.
- Varázslat: boszorkányok varázslattal tudnak olyan fejfájást okozni a farkasoknak, amilyet a vámpíroknak.
- Ha egy vérfarkasnak kitépik a szívét, akkor természetesen meghal.

Tévhit
Damon korábban azt hitte, hogy az ezüst gyengítő hatással bír a farkasokra. Ezt Mason Lockwood cáfolta meg akkor, amikor Damon megszúrta egy ezüst késsel. Mason szerint ezt valószínűleg egy vérfarkas találta ki. Klaust ezért nem lehet megölni a fehér tölgy hamujába mártott tőrrel.

Történet:
- A sorozatban Mason Lockwood volt az első kifejlett vérfarkas, és ő volt az első, akit farkas formájában láthattunk.
- Jules volt az első női vérfarkas a sorozatban.
- Klaus szerint a vérfarkasok falkákban járnak.
- A sorozat könyvváltozatában Tyler Smallwood, Caroline Forbes, Caroline meg nem született ikrei és Jacob Smallwood voltak az egyetlen vérfarkasok.

(Forrás: http://vampirediaries.wikia.com)