Ki hány részben szerepelt?
- Nina Dobrev (Elena Gilbert, Katherine Pierce) – 22/22
- Paul Wesley (Stefan Salvatore) – 22/22
- Ian Somerhalder (Damon Salvatore) – 22/22
- Steven R. McQueen (Jeremy Gilbert) – 14/22
- Candice Accola (Caroline Forbes) – 19/22
- Zach Roerig (Matt Donovan) – 15/22
- Katerina Graham (Bonnie Bennett) – 17/22
- Matt Davis (Alaric Saltzman) – 18/22
- Michael Trevino (Tyler Lockwood) – 15/22
- Joseph Morgan (Klaus) – 18/22
- Claire Holt (Rebekah) – 17/22
- Daniel Gillies (Elijah) – 6/22
- Nate Buzolic (Kol) – 4/22

Klaus fejezet

03×01 The Birthday
Elena 18. születésnapján míg Caroline lázasan szervezi születésnapi buliját, Elena csak Stefan keresésével foglalkozik. Damon is testvére után kutat, és közben próbálja megvédeni Elenat, nehogy magára vonja Klaus figyelmét. Ez alatt Klaus és Stefan egy Ray Sutton nevű vérfarkas nyomát követi.
03×02 The Hybrid
Klaus nekilát tervének, melynek segítségével még nagyobb erő birtokába juthat, de még Ray Sutton, a vérfarkas vonakodó együttműködésével sem úgy sülnek el a dolgok, ahogy azt Klaus akarta. Damon és Alaric vonakodva, de segítenek Elenanak Stefan megtalálására kigondolt új tervében.
03×03 The End Of The Affair
Klaus és Stefan Chicagoba érkeznek, ahol Stefan találkozik egy vámpírral, aki még mindig nem lépett túl régi kapcsolatukon. Egy 1920-as visszatekintésben Stefan szembenéz akkori, szörnyű önmagával.
03×04 Disturbing Behavior
Még mindig Chicagoban vagyunk, ahol Klaus egy általa régóta ismert boszorkányt, Gloriat használja fel arra, hogy kiderüljön, miért nem működik terve. Gloria varázslata érdekes tényeket tár fel, de hamar rájön, hogy Stefan tudására is szüksége van a cél eléréséhez.
03×05 The Reckoning
Mindazok ellenére, ami történt, Caroline élvezni akarja a hagyományos Végzősök Bolond Éjszakáját Elenával, Bonnie-val, Mattel és Tylerrel, mielőtt elkezdődik a tanítás a Mystic Falls-i Gimnáziumban. Viszont mikor hívatlan vendégek jelennek meg, nem tart sokáig, amíg az este véres fordulatot vesz.
03×06 Smells Like Teen Spirit
Végzős évük első napján Elena, Caroline, Bonnie és Matt még mindig tántorognak a közelmúlt eseményei miatt, míg úgy tűnik Tyler egy kicsit túlságosan is élvezi az életet. Damont bosszantja új vendége.
03×07 Ghost World
Mialatt Mystic Falls lakosai a hagyományos Fények Éjszakájára készülnek, a várost megszállják a halottak szellemei. Damon találkozik egy különösen erőszakos szellemmel.

Ősök fejezet

03×08 Ordinary People
Elena és Bonnie segítségével Alaric megpróbálja megfejteni legutóbbi felfedezésének jelentését. Elena és Rebekah nem jönnek ki egymással, míg végül Rebekah felfedi családja ősrégi titkait és erőszakos múltját.
03×09 Homecoming
Az Őszi Bál estéjén Rebekah megnyílik, és elmondja Elenának, hogy miért olyan fontos neki az este, ezzel ellentmondásos érzelmeket váltva ki a lányból. Caroline és Matt megdöbbennek Tyler viselkedésén.
03×10 The New Deal
Mivel Stefan elrejtette a Klaus családját tartalmazó koporsókat, Klaus gyorsan erőszakhoz folyamodik, hogy bebizonyítsa Damonnek és Elenának, hogy senki sincs biztonságban, amíg Stefan vissza nem adja, amit ellopott tőle. Tyler továbbra is megpróbál mindent kihozni új hibrid képességeiből.
03×11 Our Town
Bár Caroline-nak semmi kedve megünnepelni a 18. születésnapját, Elena, Bonnie és Matt meglepik őt egy kisebb, a szokásostól eltérő helyszínen megrendezett bulival. Damon és Stefan nem értenek egyet.
03×12 The Ties That Bind
Bonnie úgy gondolja, visszatérő álmai Klaus koporsóiról megoldást rejthetnek arra, miként pusztíthatják el őt. Emellett álmai miatt Bonnie találkozik 15 éve nem látott édesanyjával, Abbyvel.
03×13 Bringing Out The Dead
Forbes seriff megdöbbentő dolgot árul el Alaric-nak és Elenának egy, a közelmúltban történt gyilkosság során használt fegyverrel kapcsolatban. A Salvatore testvérek egyre inkább arra törekednek, hogy végezzenek Klausszal.
03×14 Dangerous Liaisons
Elenat meglepi, mikor meghívást kap egy bálba. Mikor kiderül, hogy a helyszín Klaus felújított villájában lesz, Damon és Stefan is ragaszkodik hozzá, hogy a vele menjen.

Esther terve fejezet

03×15 All My Children
Miután megdöbbentő felfedezést tesz Damon legutóbbi tapintatlan viselkedéséről, Elena csalódottan rájön, hogy egyik barátja sem ért vele egyet abban az ügyben, hogy hogyan kellene reagálnia az Ősi család belső hatalmi harcára.
03×16 1912
A mostani gyilkosságok Mystic Fallsban egy száz évvel korábbi bűncselekmény sorozatra emlékeztetik Damont. Visszaatekintünk 1912-be, ahol Damont a gyönyörű vámpír, Sage a létezés egy egészen új formájával ismerteti meg.
03×17 Break On Through
Egy évszázaddal első találkozásuk után Damon és Sage ismét találkoznak a Wickery-híd felújításának ünnepségén. Damon meglepődik az indokon, ami visszahozta Sage-et a városba, és örömmel veszi, amikor a nő egy szokatlan módszert alkalmaz, hogy segítsen neki kitalálni, mire készül Rebekah.
03×18 The Murder Of One
Damon és Stefan egy új módszerre összpontosítanak, amely közelebb viheti őket Klaus elpusztításához, és hamar bevonják Elenát, Caroline-t és Mattet a tervbe. Miután Klaus megfenyeget valakit, aki közel áll Bonnie-hoz, a lánynak nincs más választása, mint elkezdeni dolgozni a varázsigén, amire Klausnak szüksége van.
03×19 Heart of Darkness
Elena és Damon elindulnak Denverbe, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Jeremy biztonságban van, és hogy kiderítsék, hogy a fiú különleges képességeivel segítségükre lehet-e információk feltárására egy ősi vámpír vérvonalról. Nem tart sokáig, amíg rájönnek, hogy Jeremy rossz társaságba került.
03×20 Do Not Go Gentle
Alaric egy meglepő szövetségesre lel, aki vezetni kezdi őt új, veszélyes útján, míg Damon és Meredith próbálják kitalálni, hogy mi lesz a következő lépésük. A középiskola 1920-as éveket felelevenítő estélyére Bonnie meghívja Jamie-t, Elena pedig Caroline javaslatára Stefant kéri meg, hogy legyen a kísérője.
03×21 Before Sunset
Klaus meg akarja valósítani szándékát, miszerint Elenával elhagyja a várost, de egy váratlan új ellenség ellenállásával találja szembe magát. Bonnie Abby segítségét kéri egy bonyolult varázsigéhez.
03×22 The Departed
Mivel feltett szándéka, hogy megvédje testvérét, Jeremy egy olyan döntést hoz, ami mindent megváltoztat. A kegyetlen valóság közepette Elena visszavágyik a  múltba amikor szülei, Grayson és Miranda, Jennaval együtt még az élete részei voltak és a legnagyobb problémája Matt és kapcsolatuk volt.