Ki hány részben szerepelt?
- Nina Dobrev (Elena Gilbert) - 23/23
- Nina Dobrev (Katherine Pierce) – 7/23
- Paul Wesley (Stefan Salvatore) – 23/23
- Ian Somerhalder (Damon Salvatore) – 23/23
- Steven R. McQueen (Jeremy Gilbert) – 17/23
- Candice Accola (Caroline Forbes) – 20/23
- Zach Roerig (Matt Donovan) – 16/23
- Katerina Graham (Bonnie Bennett) – 18/23
- Matt Davis (Alaric Saltzman) – 3/23
- Michael Trevino (Tyler Lockwood) – 12/23
- Joseph Morgan (Klaus) – 19/23
- Claire Holt (Rebekah Mikaelson) – 18/23
- Daniel Gillies (Elijah Mikaelson) – 4/23
- Nate Buzolic (Kol Mikaelson) – 5/23

Az átváltozás fejezet

04×01 Growing Pains
Elena a baleset utáni reggelen tér magához és tudja meg, hogy amitől rettegett, valóra vált – vámpírvérrel a szervezetésben halt meg, és most át kell esnie egy fájdalmas átváltozáson vagy végleg el kell távoznia. Stefan megígéri neki, hogy ő és Bonnie mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen egyikkel se szembe néznie.
04×02 Memorial
Miközben Elena a vámpírrá válás viszontagságaival küzd, Damon és Stefan nagyon nem értenek egyet abban, hogy mi lenne számára a legjobb. Damon úgy dönt, hogy a maga módján fog segíteni Elenának, és megkéri a lányt, hogy ne szóljon róla Stefannek.

A vadász fejezet

04×03 The Rager
Connor (Todd Williams) folytatja a próbálkozást, hogy felfedje Mystic Falls titkait, és próbálja meggyőzni Jeremy-t, hogy segítsen neki. Dr. Fell segítségével Damon és Klaus kérdőre vonják Connort, de az összeütközés halálos fordulatot vesz. Elena próbálja új életét minél normálisabban élni, ezért Matt és Caroline támogatásával végzősként folytatni akarja tanulmányait a Mystic Falls-i gimnáziumban.
04×04 The Five
Damon, Elena és Bonnie ellátogatnak a Whitmore Főiskolára, ahol Shane professzor vette át Bonnie nagyanyja halála után az okkult tudományokkal foglalkozó részleget. Egy egyetemi diákszövetségi jelmezes bulin Damon kap az alkalmon, hogy megtanítsa Elenanak miként válasszon áldozatot.
04×05 The Killer
Stefan és Klaus kénytelen összefogni, hogy visszatartsák azt a fenyegetést, amit Connor a városra szabadított. Mikor Connor a Grillben túszul ejti Mattet, Aprilt és Jeremyt Stefan és Damon nem tud közös nevezőre jutni abban, hogy miként oldják meg a helyzetet és Elena ismét két tűz közé kerül.
04×06 We All Go a Little Mad Sometimes
Elenat szörnyű látomások gyötrik, és emiatt egy végzetes hibát követ el. Miután Klaus elég zavaró híreket mond Stefannak Elenaról, a saját kezébe veszi a dolgokat. Shane professzor elmeséli egy ősi boszorkányvarázslat történetét Damonnak és Bonnienak. Klaus és Stefan segítségével Jeremy élete egy új szakaszába lép.
04×07 My Brother’s Keeper 
Caroline mindent megtesz, hogy támogassa Stefant és Elenat ezekben a nehéz időkben. Damon megpróbálja meggyőzni Stefant, hogy segítsen neki feltárni Shane professzor valós szándékait, de Stefan inkább Klaus tervében segédkezik.
04×08 We’ll Always Have Bourbon Street
Amikor Stefan megosztja gyanakvását Elenaval kapcsolatban, Damon kénytelen segíteni testvérét, hogy kiderítsék mi is az igazság. Nyomok után kutatva a két testvér elmegy New Orleansba abban a reményben, hogy találnak valakit, aki emlékszik még legutóbbi ott tartózkodásukra 1942-ben, mint például Charlotte, Damon egyik szeretője.
04×09 - O Come, All Ye Faithful
Miközben a Téli Csodaország-témájú buli hangulata megtölti Mystic Falls utcáit, Stefan és Caroline összetűzésbe kerülnek Tylerrel, annak Klaus-hoz és hibridjeihez fűződő tervei miatt. Amikor Caroline felvet egy lehetséges megoldást a problémára, Hayley drámai módon hozza tudtára, hogy nem ért egyet vele.

A Silas fejezet

04×10 After School Special
Rebekah váratlanul megjelenik a gimiben és nem vesztegeti az idejét: minden erejével azon van, hogy rávegye Caroline-t, Stefant és Elenát, hogy válaszoljanak kérdéseire a gyógymóddal kapcsolatban, és nem várt információkhoz jut Elenától.  Mikor Bonnie édesapja, Rudy Owens elfogadja az ideiglenes polgármesteri kinevezést, első számú kötelességének érzi megvédeni lányát, aki viszont egyáltalán nincs kibékülve az új helyzettel.
04×11 Catch Me If You Can
Jeremy dühös lesz, amiért Klaus úgy próbálja őt irányítani, hogy közben Matt életét kockáztatja. Damon edzi Jeremy-t, hogy felkészítse Klaus új vámpírjainak megölésére, de mint kiderül, Kol megelőzte őket. Kol mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy semmi sem állíthatja meg, hogy meggyőzze a többieket: ne keressék tovább a gyógyírt.
04×12 A View To Kill
Amikor Rebekah nem ért egyet Klaus tervével, miszerint állítsák meg Kolt, és védjék meg Jeremy-t, Klaus Stefanhoz fordul segítségért. Hopkins Polgármester szokatlan módon próbál véget vetni az erőszaknak Mystic Falls-ban, ami miatt összeveszik lányával. Bonnie-nak ezután ijesztő találkozásban lesz része Kollal, majd egy váratlan látogatóval.
04×13 Into the Wild
Shane professzor egy expediciót vezet Nova-Scotia környékén fekvő elnéptelenedett szigetre., ahol hiszi, hogy megtalálja a rejtett gyógyír titkát. A sziget mélye felé haladva Rebekah és Elena tovább folytatják a rivalizálást, Stefan próbálja fenntartani a békét a két lány között, míg Damon szerint Shane csapdába csalja őket.
04×14 Down the Rabbit Hole
A szigeten Damont csúnyán helyben hagyja egy Vaughn nevű vadász, akiről kiderül, hogy az Ötök egyike. Stefan elmondja Elenának, hogy miként érez a gondolat iránt, hogy újra ember lehet. Mindenki hozzáállása megváltozik, mikor egy új, megdöbbentő információ derül ki a gyógyírről.
04×15 Stand by Me
Mikor Stefan, Jeremy és Elena visszatérnek Mystic Fallsba, Caroline rögtön Elena elmeállapotáért aggódik. Stefan Dr. Fellhez és Matthez fordul segítségért. Ez alatt a szigeten Damon szomorű tényeket közöl Rebekahval, de meglepi a lány reakciója.

Az emberség fejezet

04x1604×16 Bring It On 
Mindenkit aggasztanak Elena új kilátásai, ezért Stefan és Damon úgy döntenek, az lenne a legjobb, ha a lány visszatérne a középiskola megszokott rutinjához. Caroline-t kellemes meglepetés éri, amikor Elena úgy dönt, hogy ismét csatlakozik a suli szurkolói csapatához, de a dolog a visszájára fordul, amikor Elena viselkedése veszélyeztetni kezdi a többieket.
THE VAMPIRE DIARIES04×17 Because The Night
Damon úgy látja, nem ártana Elenának egy kis kikapcsolódás távol Mystic Fallstól, így elviszi New Yorkba, ahol a ’70-es években élt és bulizott. A visszatekintésből megtudjuk, hogy Damon ekkoriban falta az élet minden örömét, titkos bulikra járt, és Lexivel is összefutott.
03x1804×18 American Gothic
Elena és Rebekah egy Pennsylvaniai kisvárosba repülnek, hogy megkeressék Katherine-t, ahol Elena összefut egy régi ismerőssel – Elijah-val. Stefan és Damon egyaránt aggódnak Elena lelkiállapotáért, és eltökélt szándékuk azt tenni, ami a legjobb a lány számára, de Elena egyértelművé teszi, hogy nem lesz könnyű dolguk.
03x1904×19 Pictures Of You
Szalagavató Mystic Falls-ban - Miután olyan döntést hoz, mellyel felbosszantja Klaus-t, Elijah olyan kihívás elé állítja Rebekah-t, amely megváltoztathatja az életét. Caroline rájön, hogy a tökéletes szalagavató bállal kapcsolatos gondosan előkészített terveit Elena meghiúsította, ezért Klaus-hoz fordul, aki örömmel segít neki.
04x2004×20 The Originals
Egy titokzatos forrás szerint összeesküvés készül ellene, ezért Klaus New Orleansba látogat, melyet ő és családja segített anno felépíteni. Megannyi megválaszolatlan kérdés vezeti őt egykori párfogoltjához, Marcelhez, egy karizmatikus vámpírhoz, aki uralja a város ember és nem ember, természetfeletti tagjait.
04x2104×21 She’s Come Undone
Damon és Stefan egy brutális, új megközelítéssel próbálja rávenni Elenát, hogy kapcsolja vissza az emberi érzéseit, Caroline pedig próbál közbeavatkozni, de csalódnia kell, amikor a próbálkozása balul sül el. Amikor Elena megtalálja a módját, hogy túljárjon a Salvatore-fivérek eszén, a fiúk meglepő forrásból kérnek segítséget.
04x2204×22 The Walking Dead
Ahogy közeledik az érettségi napja, Caroline megpróbálja elterelni Elena figyelmét olyan dolgokkal, mint például meghívók kiküldése, de Elenát nem lehet könnyen eltéríteni új szenvedélyétől. Forbes Seriff a kórházba hívja Damont és Stefant, ahol valaki megtámadja a betegeket.
04x2304×23 Graduation
Ki kapja meg a gyógyírt? – Az érettségi bizonyítvány-osztás napján Mystic Falls-t elárasztják a régi sérelmeikért bosszút álló, illetve a végzetüket beteljesíteni kívánó szellemek. Damon élete egy kísértettel való találkozás során veszélybe kerül, miközben Matt és Rebekah együttes erővel próbálnak legyőzni egy szellemet, akinek eltökélt szándéka megtalálni a gyógyírt.