Nem vagyok ember. És hiányzik. Mindennél jobban hiányzik. Ez az én titkom. – Damon Salvatore, 02×12 The Descent

Történet

Damon Salvatore Stefan testvére, és Zach Salvatore távoli rokona. Az 1840-ben Guiseppe Salvatore fiaként született, és 1864-ben változott vámpírrá Katherine Pierce által. Damon szolgált a konföderációs hadseregben, de dezertált, apja legnagyobb szégyenére. Ő és testvére, Stefan mély érzelmeket tápláltak a vámpír, Katherine Pierce iránt. Damon és Stefan egymás riválisaivá váltak a lányért való viaskodás közben, ő pedig mindkettőjükkel játszadozott, azt tervezve, hogy később vámpírrá alakítja őket. Damon hajlandó lett volna feladni az életét, és egy örökkévalóságon át vele élni. Könyörgött Stefannek, hogy ne szóljon az apjuknak arról, hogy Katherine nem ember, de Stefan megszegte az ígéretét, és Katherine-t elkapták. Damon és Stefan kieszeltek egy tervet, hogy megmentsék a lányt, de közben apjuk mindkettőjüket lelőtte. Mivel Katherine vérével a szervezetükben haltak meg, mindketten vámpírként ébredtek fel.
Mivel úgy tudta, hogy Katherine halott, Damon nem akarta befejezni az átváltozást és meg akart halni. Stefan azonban táplálkozott, és meggyőzte Damont is, hogy tegye meg ő is. Mivel Damont nagyon bántotta, hogy Katherine nem csak őt változtatta át, egy életen át tartó szenvedést ígért testvérének.
Amikor a boszorkány Emily Bennett, Katherine szolgálója megtudta, hogy a testvérek átváltoztak, elárulta nekik, hogy megvédte Katherine-t és a többi vámpírt. Adott Damonnek és Stefannek egy-egy napfény ellen védő gyűrűt is, és elmondta, hogy Katherine készíttette nekik őket. Az ezt követő 145 évben Damon azon dolgozott, hogy Katherine-t kiszabadíthassa.
Mint minden vámpír, Damon meg tud igézni embereket, halhatatlan, valamint sokkal gyorsabb és erősebb az embereknél.
Amikor a sorozat elején Damon visszatért Mystic Fallsba, már 15 éve nem találkozott öccsével, Stefannel. Damon azért jött vissza Mystic Fallsba, hogy kimentse a sírból Katherine-t, akiről később kiderült, hogy soha nem is volt ott.
1942-ben Damon New Orleans-ban lakott egy Charlotte nevű nővel, akit ő változtatott vámpírrá.
1953-ban Joseph Salvatore Mystic Falls-ba csalta Damont, és átadta az Augustine nevű szervezetnek, akik különböző kísérleteket végeztek rajta egészen 1958-ig, amikor is megszökött. Damon itt ismerte meg Enzót.
Damon a ’70-es éveket New Yorkban töltötte.

Damont a louisiana-i színész, Ian Somerhalder alakítja.

Kapcsolatok

Damont sok nővel láthattuk már a sorozatban, de közülük csak néhány iránt táplált valódi érzelmeket.
- Katherine Pierce
- Caroline Forbes
- Vicki Donovan
- Kelly Donovan (Matt Donovan édesanyja)
- Isobel Flemming
- Rose
- Andie Starr
- Rebekah Mikaelson
- Sage
- Elena Gilbert

Érdekességek

- Damon kávézik, (ezt a 01×07 Haunted és a 02×19 Klaus című epizódokban láthattuk).
- Van egy fekete bőrdzsekikkel teli szekrénye (02×17 Know The Enemy).
- A kedvenc könyve Jack London: A vadon szava című műve (01×21 Isobel).
- Damonnek egy Blackberry Storm típusú mobiltelefonja van (02×16 The House Guest)
- Damon a sorozat első epizódjában tudta irányítani a ködöt, és egy varjú segítségével kémkedett az emberek után. Ezeket a képességeket később kivették a sorozatból, mert túlságosan természetfelettinek ítélték őket.
- A könyvekben Damont mindenki veszélyesnek, szadistának és kegyetlennek tartja. A sorozatban ugyan Damon manipulatív és kegyetlen, később megváltozik és segít Elenának és Stefannek.
- A könyvekben egy fekete Ferrarija van, a sorozatban viszont egy kék Camaro kabriót vezet.
- Ő az egyike a három szereplőnek, akik minden epizódban feltűnnek (+ Stefan és Elena).
- Damon volt a sorozatban a 2. vámpír, akit megharapott egy vérfarkas (az 1. Rose volt), és a második, aki meggyógyult (az 1. Katherine volt, akit Klaus harapott és gyógyított meg).
- A könyvekben Damon varjúvá és farkassá tud változni.
- Damon ölte meg a sorozatban a legtöbb karaktert (25-öt).
- Damon volt az első, aki megölte Elijah-t, de az nem volt tartós, ugyanis fa karót használt.
- Damon minden szereplőnek barátja lett, akit meg akart ölni, de nem járt sikerrel. Ez alól Klaus csak a kivétel (vele a 03×09 Homecoming című részben próbált végezni).

Forrás: VampireDiaries.Wikia