Elena Gilbert vagyok. Isobel lánya és Katherine Pierce leszármazottja. – Elena Gilbert, 02×03 Bad Moon Rising

Történet

Elena 1992-ben született John Gilbert, és az akkor 16 éves Isobel Flemming kislányaként. Isobel lánya születése után elhagyta őt. Grayson és Miranda Gilbert, John bátyja és sógornője fogadták be a lányt, és nevelték fel sajátjukként vér szerinti unokatestvére, Jeremy Gilbert testvéreként. Elena később rájött, hogy távoli rokonságban áll Katherine Pierce-szel, a vámpírral, aki 1864-ben átváltoztatta a Salvatore-fivéreket, Damont és Stefant.
2009. május 23.-án Elena nevelőszüleinek autója lehajtott a Wickery-hídról Elenával a hátsó ülésen. Grayson és Miranda meghaltak, Elena pedig csodával határos módon a kórházban ébredt. Később kiderült, hogy Stefan volt az, aki kimentette a süllyedő autóból.
Elenát és öccsét, Jeremyt szüleik halála után Jenna nagynénjük vette magához. Miután a szülei meghaltak, Elena szakított gyerekkori barátjával, első szerelmével, Matt Donovannel. Az iskolai év első napján Elena megismerte Stefan Salvatore-t, és beleszeretett. Később derült csak ki számára, hogy Stefan és a testvére Damon vámpírok. Elena legjobb barátai Bonnie Bennett (boszorkány) és Caroline Forbes (ember, később vámpír).
Elena bonyolult kapcsolatot ápol Stefan bátyjával, Damonnel is.
Elena a Mystic Falls-i Középiskolába jár, pompomlány, jó tanuló, és az egyik legnépszerűbb lány az iskolában. Elena író szeretne lenni, ezt egyszer Stefannek mondta el, ezért van is egy naplója, melybe minden gondolatát leírja.
Elenának nehéz dolga van, hogy normális életet éljen, mióta meghaltak a szülei és egy vámpírba szerelmes. Amikor Stefan megmentette Elena életét, azt mondta, hogy először sokkot kapott, amint meglátta, hogy Elena ugyanúgy néz ki, mint Katherine. Stefan ezután 4 hónapon keresztül figyelte Elenát, hogy megbizonyosodjon arról, ő nem Katherine Pierce.
Miután Elena rájön, hogy a Salvatore-fivérek vámpírok, sok gyilkossággal, hazugsággal, természetfeletti eseménnyel és szereplővel kell megbirkóznia.

Elenát a gyönyörű színésznő, Nina Dobrev alakítja.

Kapcsolatok

Matt Donovan:
A kapcsolat kezdete: részleteket nem tudunk, még az 1. epizód előtt.
A kapcsolat vége: szintén az 1. epizód előtt.
A szakítás oka: Elena szülei meghaltak, és időre volt szüksége.
Stefan Salvatore
1.
A kapcsolat kezdete: 01×02 The Night Of The Comet
A kapcsolat vége: 01×06 Lost Girls
A szakítás oka: Elena rájött, hogy Stefan vámpír, és annak ellenére, hogy szereti őt, nem lehet vele, mert túl veszélyes.
2.
A kapcsolat kezdete: 01×10 The Turning Point
A kapcsolat vége: 02×06 Plan B
A szakítás oka: Katherine azt akarja, hogy Stefan és Elena szakítsanak, és majdnem megöli Jennát, ezért Elena úgy gondolja, hogy túl veszélyes együtt maradniuk, még ha így össze is törik a szíve.
3.
A kapcsolat kezdete: 02×11 By The Light Of The Moon
A kapcsolat vége: 02×22 As I Lay Dying
A szakítás oka: Damont megharapja egy vérfarkas (Tyler Lockwood) és Stefan meg akarja találni a gyógymódot. Kiderül, hogy Klaus vére meggyógyítja a vérfarkas harapást. A véréért cserébe Klaus azt kéri Stefantől, hogy hagyja el vele Mystic Falls-t, mert tervei vannak vele. Azzal egy időben, hogy elhagyja a várost, véget ér az Elenával való kapcsolata is.

Damon Salvatore

A kapcsolat kezdete: 04×07 My Brother’s Keeper
A kapcsolat vége (?): 05×10 Fifty Shades of Grayson
A szakítás oka: Damon nem akarja kitenni Elenát annak, hogy folyton szembesülnie kelljen sötét múltjával.

Érdekességek

• Elena sokáig viselt egy verbénát tartalmazó nyakláncot, amiről később kiderült, hogy az Ősi boszorkányé volt.
• A könyvekben Elena barátai Bonnie és Caroline, a legjobb barátnője pedig Meredith. A sorozatban Meredith és Elena nem ismerik egymást.
• Elena a sorozatban először Elijah-t öli meg. A könyvben Katherine-t.
• Elena Katherine hasonmása.
• Katherine Elena egyetlen élő felmenője.
• A sorozatban Elena több külső és belső tulajdonsága a könyvbéli Caroline Forbes tulajdonságait eleveníti fel.
• A könyvekben Caroline gyűlöli Elenát.
• A könyvekben Elenát vámpírrá változtatják.
• A könyvekben Elena szeretne vámpírrá változni, míg a sorozatban egyáltalán nem.
• A könyvekben Elenának szőke haja és kék szeme van.
• A sorozatban Elenának egy öccse van, Jeremy, és egy nagynénje, Jenna. A könyvekben Elenának egy kishúga van, Margaret, egy nagynénje, akit Judith-nak hívnak, és egy nagybátyja, akit Robertnek.
• Damon kétszer próbálta meg vámpírrá változtatni Elenát. Először a 01×13 Children Of The Damned című epizódban, miután Elena és Stefan átverte, amikor meg akarták találni Emily varázsigés könyvét. Második alkalommal pedig a 02×20 The Last Day című részben, amikor az áldozati rituálé előtt Damon úgy próbálja megmenteni Elena életét, hogy megitatja a vérével.
• Stefan egyszer itatta meg Elenát a vérével, a 03×11 Our Town című epizódban, ezzel kizsarolva Klausból, hogy küldje el a hibridjeit Mystic Fallsból.
• Elena az egyetlen személy a sorozatban, aki emberként ébredt fel azután, hogy vámpírvérrel a szervezetében meghalt.
• Elena az egyetlen ember, aki 3 Ősi vámpírt hatástalanított a sorozatban (Elijah, Rebekah, Mikael).

Forrás: VampireDiaries.Wikia