Ha nem lennék szavahihető, a családod már halott lenne, és most épp úton lennék veled Klaushoz. Ehelyett itt vagyok, és kész vagyok üzletet ajánlani neked. – Elijah Mikaelson, 02×11 By The Light Of The Moon

Történet

Elijah Mikaelson egy Ősi vámpír, Esther és Mikael fiaként született. Elijah-nak hat testvére van: egy idősebb fiú, aki még a vámpírrá változásuk előtt meghalt, Finn, Niklaus, Kol, Henrik és Rebekah. Jelenleg ő a legidősebb a testvérei közül. Elijah már az újvilágban született, ahová szülei az után költöztek, hogy a bátyját elvitte a pestis. Elijah még emberként beleszeretett egy Tatia Petrova nevű lányba, akit a mai Mystic Falls területén ismertek meg. Tatiára Elijah testvére, Klaus is szemet vetett, annak ellenére, hogy a nőnek volt egy gyermeke.
Elijah és a családja nagyjából 20 éven keresztül éltek vérfarkasok szomszédságában, amikor is egy éjjel az egyik vérfarkas megölte legfiatalabb öccsét, Henriket. Ez után, hogy megvédje családját, Esther, aki boszorkány volt, úgy döntött, vámpírrá változtatja Mikaelt és a gyermekeit. Mivel Esther nem tudta elviselni Klaus és Elijah Tatiáért való viszályát, a lány vérét használta fel a rituálé során, mely a fiúk számára csak később derült ki.
Miután vámpírrá változtak, a család elégette a fehér tölgyfát, mely az életüket adta, ugyanis az volt az egyetlen fa, ami megölhette volna őket. Megtartották azonban a fa hamvait, mely ezüst tőrbe mártva szintén képes ártalmatlanítani az Ősi vámpírokat, Klaus-t leszámítva, akiben vérfarkas vér is van.
Nem sokkal a vámpírrá változásuk után Klaus megölte az anyjukat, Esthert, (sokáig úgy tudtuk, hogy Mikael ölte meg) és a sírjánál Elijah, Klaus és Rebekah megfogadták, hogy mindig össze fognak tartani.
A XV. század végén Elijah nemesember volt Angliában, ahol 1492-ben megismerte Katerina Petrovát, Tatia hasonmását, akire Klaus-nak szüksége volt a hibrid átok megtöréséhez. Elijah volt az, aki bemutatta Katerinát Klaus-nak. Miközben Elijah segített Klaus-nak véghezvinni a tervét, hogy megtörje a „Nap és a Hold átkát”, elkezdett érzelmeket táplálni a hasonmás iránt. Az áldozati rituálé előestéjén próbálta meggyőzni Klaust, hogy kímélje meg Katerina életét. A telihold estéjén Katerina Trevor segítségével elmenekült a holdkővel, és Klaus azt hitte, hogy Elijah keze is benne volt a szökésében.
Amikor Elijah tudomást szerzett arról, hogy van egy hasonmás Mystic Falls-ban, először nem akarta elhinni. Elena Gilberttel először a 02×08 Rose című epizódban találkozott. Elijah végzett Trevorral azért, amiért annak idején elárulta őt, és segített Katerinának. Szintén a már említett epizódban Damon karót szúrt Elijah szívébe, akkor még nem tudván, hogy egy Ősi vámpírt nem lehet egy egyszerű fa karóval megölni.
Elijah megigézte Slatert, Rose barátját, hogy hívja fel a lányt, és mondja azt neki, hogy a holdkő erejét el lehet venni, ha eltávolítják a rajta lévő varázslatot. Elijah-nak két boszorkány segített: Luka és Jonas Martin. Elijah megígérte nekik, hogy ha segítenek neki, akkor visszakapják Gretát, Jonas lányát, aki évek óta Klaust szolgálja.
A 02×11 By The Light Of The Moon című részben Elijah egyezséget kötött Elenával, mely szerint megkíméli a családja és barátai életét, amennyiben a segítségével megölheti Klaust. Elijah azért akarta megölni Klaust, mert úgy tudta, hogy Klaus a tengerbe süllyesztette a testvéreik testét.
A 02×14 Crying Wolf című epizódban Elijah a Smith vezetéknévvel mutatkozik be, és a Történész Egyesület találkozóján Damon megpróbálja kiszedni belőle az igazságot. Később, miután Damont a saját házában vérfarkasok kínozzák Jules vezetésével, Elijah megjelenik, és felajánlja a vérfarkasoknak a holdkövet, majd Jules kivételével mindegyiküket megöli, ezzel megmentve Damon életét. A 02×15 The Dinner Party című részben Andie és Damon meghívják Alaric Saltzmant, Jenna Sommerst és Elijah-t a Salvatore-házba egy kis délutáni összejövetelre, ahol Damon arra készül, hogy a John Gilberttől kapott fehér tölgyfa hamujába mártott tőrrel végez Elijah-val. Időközben azonban Elena és Stefan rájönnek, hogy a tőr megöl minden vámpírt, aki használja azt, ezért Alaric szúrja le Elijah-t. Ekkor még nem tudták, hogy a tőrnek a vámpír szívében kell maradnia ahhoz, hogy az Ősi vámpír halott maradjon tőle. Mivel a tőrt kihúzták, Elijah megjelenik a Gilbert-család tóparti házánál, ahol Elena és Stefan vannak, és közli a lánnyal, hogy az egyezségüknek vége. Elena megfenyegeti Elijah-t, hogy öngyilkosságot fog elkövetni, és hasba szúrja magát egy késsel. Ekkora Elijah könyörög neki, hogy menjen ki a házból, és engedje neki, hogy meggyógyítsa, ám ekkor Elena váratlanul szíven szúrja Elijah-t a tőrrel.
A hatástalanítása másnapján láthattuk, hogy Damon megpróbálta elégetni Elijah testét a Salvatore-ház pincéjében, de teljesen eredménytelenül. Ekkora Katherine rávilágított arra, hogy Elijah elpusztíthatatlan.
Miután a 02×18 The Last Dance című epizódban Klaus majdnem megölte Bonnie-t, Elena végső kétségbeesésében kihúzta Elijah-ból a tőrt. Elijah elárulta Elenának, hogy a Nap és a Hold átka csak egy kitaláció, és hogy az átok valójában Klaust sújtja, mellyel azt akarta elérni az anyjuk, hogy Klaus vérfarkas énje szunnyadjon. Azt is elárulja a lánynak, hogy boszorkányok segítségével megtalálta a módját, hogy életben tartsa a hasonmást. Elijah-nak volt egy boszorkányok által készített elixírje, melynek segítségével Elena valószínűleg visszatért volna a halálból az áldozati rituálé után. Damon azonban nem hitt ebben, és megitatta a vérével Elenát. Ezután már nem volt szükség az elixírre.
A 02×21 The Sun Also Rises című epizódban az áldozati rituálé során maga Elijah akar végezni Klausszal azáltal, hogy kitépi a szívét, ekkor azonban Klaus azt mondja neki, hogy nem dobta a testvéreiket a tengerbe, és hogy ha megöli őt, akkor soha nem fogja megtalálni őket. Egy másodpercnyi hezitálás után Elijah megmenti Klaust, és eltűnnek, mielőtt Bonnie vagy Stefan megállíthatná őket.
Két nappal a rituálé után Elijah az erdőben várt arra, hogy Klaus felébredjen az átváltozás után. Amikor visszatérnek Alaric lakásába, ott találják Stefant Katherine-nel. Mielőtt Klaus foglalkozni kezdene Stefannel, elmagyarázza neki, hogy megígérte Elijah-nak, hogy egyesíti őt a családjukkal. Ekkor leszúrja Elijah-t a fehér tölgy hamujába mártott tőrrel, ezzel „betartva” ígéretét.
Elijah-ból Damon húzza ki a tőrt a 03×12 The Ties That Bind című epizódban, ekkor láthattuk először a harmadik évad során. A 03×13 Bringing Out The Dead című részben Elijah megtudja, hogy Klaus megölte az apjukat, Mikaelt, és nem érti, hogy akkor a testvérei miért vannak még mindig koporsókban. Klaus elmagyarázza neki, hogy ha segít neki elpusztítani Stefant és visszaszerezni a 4. koporsót, akkor ismét egyesülhet a családjuk. Elijah ezután meghívja Damont és Stefant Klaus házába, hogy vacsorázzanak együtt. Ekkor mesélnek a Salvatore-fiúknak Tatiáról. Később Elijah feléleszti Kolt, Finnt és Rebekah-t, majd váratlanul megjelenik a halottnak hitt édesanyjuk, Esther is.
A 03×14 Dangerous Liaisons című részben Elijah gyanakodni kezd az anyjára, amiért olyan könnyedén megbocsátotta Klausnak azt, hogy megölte őt. Mivel Elijah tudja, hogy Esther beszélni akar Elenával, megkéri a lányt, hogy számoljon be neki mindenről, amit az édesanyja mondani fog neki. Elena azonban hazudik Elijah-nak, és ahelyett, hogy elárulná, hogy Esther meg akarja őket ölni, azt mondja a férfinak, hogy az anyja csak bocsánatot akart tőle kérni, amiért korábban az életére tört. A 03×15 All My Children című epizódban Elijah rájön, hogy Elena hazudott neki, és kéri, hogy mondja el az igazat. Miután Elena színt vall, Elijah a Lockwood-barlangban Rebekah segédletével tartja fogva őt, ezzel kényszerítve a Salvatore-testvéreket arra, hogy segítsenek megakadályozni Esther tervét. Damon és Stefan úgy akadályozzák meg, hogy Esther végezzen a gyermekeivel, hogy megszakítják a Bennett vérvonalat, melyből a boszorkány az erejét nyeri – Damon vámpírrá változtatja Abby-t. Ezután Elijah azt mondja Rebekah-nak, hogy Esther csak vámpírrá változtatta őket, de ők voltak azok, akik szörnyetegekké lettek. Elijah hagyott egy bocsánatkérő üzenetet Elenának, majd elhagyta Mystic Falls-t.

Elijah-t a kanadai színész, Daniel Gillies alakítja.

Kapcsolatok

- Tatia Petrova: Ahogy azt Elijah és Klaus a 03×13 Bringing Out The Dead című epizódban elmesélték, annak idején mindketten mély érzelmeket tápláltak egy Tatia nevű lány iránt, aki a Petrova vérvonal megteremtője volt. Hogy kettejük viszályának véget vessen, anyjuk, Esther, Tatia vérét használta fel a gyermekeit vámpírrá változtató rituálé során.
- Katherine Pierce: a sorozatban többször is utaltak rá, hogy Elijah szerelmes volt Katherine-be is.

Érdekességek

- Elijah volt az első Ősi vámpír, akit a sorozatban megismertünk.
- Ő az első vámpír, aki megigézi Elenát (02×08 Rose), és az első Ősi vámpír, akit Elena hatástalanít a tőr segítségével.
- Elijah az első vámpír, aki vámpírokat igézett meg a sorozatban (Slater és Katherine).
- Elijah karaktere nem szerepel a Vámpírnaplók könyvváltozatában, de a külső jegyei a könyvbeli Klaus-ra emlékeztetnek.
- Elijah, Rebekah és Klaus az egyetlen szereplők a sorozatban, akik ismerték az eredeti Petrovát, Katherine-t és Elenát is.
- Elijah-t eddig 5 alkalommal hatástalanították a sorozatban:
1. Damon Salvatore a 02×08 Rose című részben.
2. Alaric Saltzman a 02×15 The Dinner Party című részben.
3. Elena Gilbert a 02×15 The Dinner Party című részben.
4. Klaus Mikaelson a 02×22 As I Lay Dying című részben.
5. Alaric Saltzman a 03×15 All My Children című részben (amikor Ric leszúrja Kolt)
- A sorozat történetében Elijah és Alaric haltak meg a legtöbbször.
- A 03×13 Bringing Out The Dead című epizódban Damon a „kedvenc Ősi vámpírjának” nevezte Elijah-t.
- A 02×09 Katerina című epizódban Elijah néhány pénzérme segítségével törte be a kávézó ablakát, ahol Rose, Slater és Damon tartózkodtak.
- Elijah a leghűségesebb és a legerkölcsösebb az Ősi vámpírok közül.

Forrás: VampireDiaries.Wikia