Még ha nem is emlékszem az okára, üresnek és magányosnak érzem magam. Azzal, hogy elfelejtem, nem oldódik meg a problémám. – Jeremy Gilbert, 01×22 Founder’s Day

Történet

Jeremy Gilbert 1994-ben született Mystic Fallsban Grayson és Miranda Gilbert gyermekeként. Jeremy Elena Gilbert mostohatestvére, és vérszerinti unokatestvére. Szülei halála után Jeremy depressziós lett, és drogozni kezdett.
Jeremy gyengéd érzelmeket táplált Tyler Lockwood ex-barátnője, Vicki Donovan iránt, akit később Damon Salvatore vámpírrá változtatott. Mivel a lány nem tudott uralkodni vámpír ösztönein, és majdnem megölte Jeremy-t, Stefan Salvatore kénytelen volt megölni őt. Jeremy nem tudta feldolgozni Vicki halálát, ezért Elena úgy döntött, hogy megkéri Damont, vegye el tőle igézettel az emlékeit Vickiről.
Ezután Jeremy megismerte a könyvtárban Annát, aki átlagos lánynak tűnt. Később kiderült, hogy vámpír, és hogy az édesanyját, Pearl-t akarja kiszabadítani a sírból Jeremy felmenője, Johnathan Gilbert naplójának segítségével. Miközben Anna próbált minél több információt kiszedni Jeremy-ből a naplóval kapcsolatban, egymásba szerettek. Miután Jeremy rájött, hogy Anna vámpír, elmondta a lánynak, hogy ő is azzá szeretne válni.
Anna is azt akarta, hogy Jeremy vámpír legyen, ezért adott neki egy üvegcsével a véréből, és elmagyarázta neki, mit kell tennie ahhoz, hogy átváltozzon. Jeremy hezitált, és azt mondta Annának, hogy bár szeretné, nem hiszi, hogy képes megtenni. Később a Mystic Grillben találkoztak, és amikor John Gilbert működésbe hozta a Gilbert-szerkezetet, Annát a Seriff emberei beinjekciózták verbénával, és a pincébe vitték. Ott John Gilbert végzett vele.
Miután Jeremy megtudta, hogy Anna halott, megitta a vérét, és bevett nagyjából 20 pirulát egy nagyon erős fájdalomcsillapítóból. Mivel ez a mennyiség nem volt elég ahhoz, hogy megölje, a vámpírvér ahelyett, hogy átváltoztatta volna, meggyógyította Jeremy-t a gyógyszer túladagolástól.
A második évadban Jeremy beleszeret nővére legjobb barátnőjébe, a boszorkány Bonnie Bennett-be, aki viszonozza az érzéseit. A 02×22 As I Lay Dying című epizódban Jeremy-t véletlenül lelövi Forbes Seriff, amikor a fiú a haldokló Damonnek próbál segíteni a Mystic Grillben. Bonnie úgy dönt, hogy a 100 halott boszorkány szellemének erejét felhasználva megpróbálja visszahozni őt a halálból. A varázslat sikerrel jár, viszont a szellemek figyelmeztetik Bonnie-t, hogy a dolog következményekkel fog járni, és nem tévedtek. Jeremy, miután magához tér, halott ex-barátnőinek, Annának és Vickinek a szellemeit látja.
Amikor Matt Donovan elvégez egy rituálét, mellyel nővére, Vicki szelleme hús-vér testet ölt, Annával is ugyanez történik. Jeremy rájön, hogy mindig is Annát szerette, és megcsókolja a lányt, amiről Bonnie tudomást szerez, és szakít a fiúval. Bonnie Elena nyakláncának segítségével visszaküldte a szellemeket a másvilágra.
Mivel Alaric Saltzmanen keresztül kiderül, hogy a Gilbert gyűrű már nem biztosítja Jeremy számára a megfelelő védelmet a Mystic Falls-i természetfeletti lények ellen, Elena úgy dönt a 03×10 The New Deal című epizódban, hogy Damonnel megigézteti Jeremy-t, hogy hagyja el a várost.

Jeremy-t az amerikai színész, Steven R. McQueen alakítja.

Kapcsolatok

- Vicki Donovan
A kapcsolat kezdete: 01×04 Family Ties
A kapcsolat vége: 01×07 Haunted
A szakítás oka: Vickit vámpírrá változása után Stefan megkarózta.
- Anna
A kapcsolat kezdete: 01×14 Fool Me Once
A kapcsolat vége: 01×22 Founder’s Day
A szakítás oka: Annát John Gilbert megölte.
- Bonnie Bennett
A kapcsolat kezdete: 02×14 Crying Wolf
A kapcsolat vége: 03×07 Ghost World
A szakítás oka: Jeremy rájött, hogy mindig is Annát szerette, és megcsalta Bonnie-t a szellemként visszatérő lánnyal.

Érdekességek

- Jeremy Vadász, az Ötök egyike.
- Jeremy-t gyakran szólítják Jernek a barátai és a családtagjai.
- Bár a sorozatban jelentős szerepet játszik, a könyvekben nem szerepel. Ő az egyetlen a főszereplők közül, aki a sorozatban szerepel, a könyvben pedig nem.
- A könyvekben Elenának egy 4 éves húga van, Margaret.
- Az első évadban Jeremy két vámpírral is randizott, akik a sorozat egy-egy fejezetének végén haltak meg.
- Jeremy-t, és a felmenőjét, Johnathan Gilbertet is megölte egyszer egy Salvatore, de a gyűrűjük segítségével mindketten feltámadtak. Johnathant Stefan ölte meg, Jeremy-nek pedig Damon törte el a nyakát a 02×01 The Return című epizódban.
- Jeremy az első ember a sorozatban, aki varázslat segítségével tért vissza a halálból.
- Jeremy az első ember, aki végzett egy hibriddel. (03×10 The New Deal)
- Érdekes módon, bár Jeremy vérrokonságban áll Elenával, Katherine Pierce-nek nem rokona.
- Jeremy számos alkalommal meghalt a sorozatban:
1. A 02×01 The Return című részben Damon eltörte a nyakát, de a Gilbert-gyűrű visszahozta.
2. A 02×10 The Sacrifice című részben Katherine kiszívta a vérét, amikor megpróbálta elvinni a holdkövet a sírból.
3. A 02×22 As I Lay Dying című részben Jeremy-t véletlenül lelövi Forbes Seriff, de Bonnnie varázslattal visszahozza.
4. A 03×05 The Reckoning című részben Katherine kitörte a nyakát, de visszahozta a gyűrű.
5. A 03×21 Before Sunset című epizódban Bonnie Jeremy szívét állította meg varázslattal, hogy így megállíthassák Klaus szívét.
6. A 04×06 We All Go a Little Mad Sometimes-ban Elena szúrta nyakon, miközben hallucinált, de a gyűrű ismét visszahozta.
7. A 04×14 Down the Rabbit Hole című részben Silas eltörte a nyakát, miután ivott a véréből.

Forrás: VampireDiaries.Wikia