Akár emberként, akár vámpírként olvasod ezt most, ugyanúgy szeretlek. Ahogy mindig is szerettelek, és mindig is foglak. – John Gilbert, 02×21 The Sun Also Rises

Történet

Johnathan ‘John’ Gilbert Grayson Gilbert testvére, és Elena Gilbert biológiai apja volt. Mystic Falls-ban ismerte meg Elena édesanyját, Isobel Flemminget, nem sokkal azelőtt, hogy a nőt Damon Salvatore vámpírrá változtatta. Isobel John testvére, az orvos Grayson segítségével szülte meg Elenát, és feleségével örökbe is fogadták a kislányt. Miután Isobel vámpírrá változott, John egy időre elhagyta a várost, és először a 01×18 Under Control című epizódban találkoztunk vele. Miután Grayson meghalt, John hordta tovább a gyűrűjét, amely megvédte őt a természetfeletti okozta haláltól. John és Grayson örökölték ezeket a gyűrűket, de John a sajátját Isobelnek adta, aki később a férjének, Alaric Saltzmannek ajándékozta. John tagja volt a Tanácsnak.
Amikor John visszatért a városba, Isobellel összefogva próbáltak Katherine Pierce kérésére végezni a sírbeli vámpírokkal a Gilbert-szerkezet segítségével. Elena ekkor szerzett tudomást arról, hogy John a biológiai apja. Miután John véghezvitte a tervet, Katherine meg próbálta megölni őt, de kudarcot vallott, és John elhagyta a várost. Néhány hónappal később Isobel oldalán tért vissza, hogy segítsen megvédeni Elenát Klaustól. Miután Klaus az áldozati rituálé során végzett Elenával a 02×21 The Sun Also Rises című epizódban, John Bonnie Bennett varázslatának segítségével feláldozta magát, hogy visszahozza lányát a halálból. Bonnie egy olyan varázsigét használt, melynek segítségével John életereje átszállt Elenába a halála után. Abban a pillanatban, ahogy Elena magához tért, John meghalt. John írt egy búcsúlevelet Elenának, melyben a következő állt:

Elena! Nem egyszerű feladat egy átlagon felüli gyermek átlagos szülőjének lenni. Én megbuktam ezen a feladaton. És az előítéleteim miatt neked is csalódást okoztam. Kísért, hogy a dolgok vajon másképp történtek volna-e, ha hajlandó lettem volna meghallgatni a dolgokat a te szemszögedből. Számomra ez a vég. Számodra pedig egy lehetőség, hogy megöregedj, és egy napon légy jobb a saját gyermekedhez, mint én voltam az enyémhez. Annak a gyermeknek adtam oda a gyűrűmet. Nem kérem a megbocsátásod, vagy azt, hogy felejts el mindent. Csak annyit kérek, hogy ezt hidd el. Akár emberként, akár vámpírként olvasod ezt most, ugyanúgy szeretlek. Ahogy mindig is szerettelek, és mindig is foglak. John

John-t az amerikai színész, David Anders alakította.

Kapcsolatok

- Isobel Flemming
- Jenna Sommers: a 01×18 Under Control című epizódban John megemlítette, hogy korábban volt valami közötte és a testvére sógornője között.

Érdekességek

- John kétszer támadt fel a gyűrűjének köszönhetően. Először Damon ölte meg a 01×18 Under Control című részben, majd Isobel a 02×17 Know The Enemy-ben.
- A John-t alakító David Anders valójában csak 8 évvel idősebb a sorozatban a lányát játszó Nina Dobrevnél.
- John több sírbeli vámpírral is személyesen végzett: Anna, Pearl, Harper.

- John volt az, aki elmondta Isobelnek, hogy Damon Salvatore vámpír. A nő ezután fordult Damonhöz, és kérte meg, hogy változtassa őt is át. John ez után még inkább gyűlölte a vámpírokat, úgy érezte, hogy élete szerelmét vették el tőle.
- John-t összesen 12 epizódban láthattuk.

Forrás: VampireDiaries.Wikia