Elena egy vámpírral randizik, te boszorkány vagy, a nővérem egy szellem, én pedig egy egyszerű srác vagyok, aki azon tűnődik, hogy romolhatott el ennyire az élete. – Matt Donovan, 03×05 The Reckoning

Történet

Matt Donovan 1992-ben született Mystic Falls-ban Kelly Donovan gyermekeként. Egy nővére volt, Vicki Donovan. Mivel Kelly jó barátnője volt Elena Gilbert édesanyjának, Miranda Gilbertnek, Matt kiskora óta ismeri Elenát. Nagyon jó barátok voltak, és tizenéves koruk elején elkezdtek járni is. Amikor Elena szülei meghaltak, Elena szakított a fiúval, mert időre volt szüksége, hogy egyedül lehessen. Matt reménykedett, hogy később újra össze fognak jönni, de miután Stefan Salvatore megjelent, minden esélye elszállt egy újabb kapcsolatra Elenával.
Matt a Mystic Falls-i Középiskola focicsapatának kapitánya, és a Mystic Grill nevű szórakozóhelyen dolgozik pincérként.
A 02×07 Masquerade című epizódban Katherine Pierce megigézte Mattet. Azt akarta, hogy Matt érje el, hogy Tyler Lockwood megölje őt, és ez által aktiválja a vérfarkas átkát. Szerencsére Caroline Forbes közbelépett, és megakadályozta, hogy Tyler végezzen a fiúval.
Matt a 02×16 The House Guest című epizódig nem tudott a vámpírok létezéséről. Amikor a boszorkány, Jonas Martin Elenát keresve megjelent a Grillben, Caroline próbált harcolni ellene, de Jonas a varázserejével visszaverte a támadását. Matt próbált segíteni a lánynak, de Jonas nyakon szúrta egy késsel. Caroline úgy mentette meg az életét, hogy megitatta a vérével, ami meggyógyította. Miután magához tért, Caroline bevallotta Mattnek, hogy vámpír. Ekkora Mattnek eszébe jutott, hogy Vicki is mondott neki valamit annak idején a vámpírokról, és azt hitte, hogy Caroline-nak köze van a nővére halálához. Ezután felkereste Forbes Seriffet, és elárulta neki, hogy a lánya egy vámpír.
A harmadik évadban Matt próbált segíteni Bonnie Bennettnek, amikor a lánynak rá kellett jönnie, hogy miért halnak meg Klaus hibridjei. Mivel Jeremy Gilbert, aki akkoriban szellemeket látott, nem volt elérhető, Matt az iskola medencéjébe vetette magát, hogy miután vízbe fullad, és Bonnie újraéleszti, ő is tudjon kommunikálni a szellemekkel. A terv sikerrel zárult, ezután Matt képes volt beszélni nővérével, Vickivel. A lány azonban a 03×06 Smells Like Teen Spirit című részben rávette, hogy végezzen el egy rituálét, melynek segítségével újra hús-vér testet ölthet. Miután véghezvitte a rituálét, Vicki elmondta neki, hogy azért tért vissza, hogy végezzen Elenával, majd leütötte a fiút. Miután Matt felébredt, rájött, hogy mekkora hibát követett el, és Bonnie-hoz fordult segítségért, aki szerencsésen visszafordította a varázslatot. Matt ekkor belátta, hogy bármennyire is nehéz, el kell engednie a testvérét. Azóta Matt próbálja minél távolabb tartani magát Mystic Falls természetfeletti világától.

Mattet az ohiói színész, Zach Roerig játssza.

Kapcsolatok

- Elena Gilbert
A kapcsolat kezdete: részleteket nem tudunk, még az 1. epizód előtt.
A kapcsolat vége: szintén az 1. epizód előtt.
A szakítás oka: Elena szülei meghaltak, és időre volt szüksége.
- Caroline Forbes
1.
A kapcsolat kezdete: 01×12 Unpleasantville
A kapcsolat vége: 02×03 Bad Moon Rising
A szakítás oka: Mivel vámpírrá válása után Caroline megharapta Mattet a 02×03 Bad Moon Rising című epizódban, úgy döntött, úgy a legjobb, ha eléri Mattnél, hogy szakítson vele, és ezután megtartsa az egy lépés távolságot.
2.
A kapcsolat kezdete: 02×16 The House Guest
A kapcsolat vége: 02×21 The Sun Also Rises
A szakítás oka: Miután Matt rájön, hogy Caroline vámpír, bár szereti őt, úgy dönt, hogy nem kér ebből az életvitelből.

Érdekességek

- A Vámpírnaplók könyvekben Matt vezetékneve nem Donovan, hanem Honeycutt, és mint a sorozatban, Elena ex-barátja.
- A könyvekben Vicki nem rokona Mattnek.
- A könyvekben Matt rájött, hogy Damon és Stefan vámpírok, és hogy Elena is átváltozott.
- A sorozatban Matt volt a második karakter, aki tudomást szerzett az őt körülvevő természetfeletti lényekről (Jenna volt az első).
- A könyvekben Matt legjobb barátja Stefan Salvatore.

Forrás: VampireDiariesWikia