A lobbanékonyságod, Niklaus. Mindig is ez volt, és ez is lesz az egyetlen dolog, ami visszatart, hogy igazán nagy legyél. – Mikael, 03×09 Homecoming

Történet

Mikael egy Ősi vámpír, Esther, az Ősi boszorkány férje. Mikaelnek és Esthernek 7 gyermeke született: egy fiú, aki még a vámpírrá változásuk előtt meghalt, Elijah, Finn, Niklaus, Kol, Henrik és Rebekah. Miután a legidősebb fiukat Európában elvitte a pestis, az újvilágba költöztek, ugyanis azt hallották a boszorkánytól, Ayanától, hogy ott az emberek gyorsak és erősek, és soha nem betegednek meg. Mikael és a családja nagyjából 20 éven keresztül élt vérfarkasok szomszédságában, amikor is egy éjjel az egyik vérfarkas megölte legkisebb fiát, Henriket. Ez után, hogy megvédje családját, Mikael rávette a feleségét, Esthert, hogy változtassa vámpírrá őt és a gyermekeit.
Miután vámpírok lettek, a család elégette a fehér tölgyfát, mely az életüket adta, ugyanis az volt az egyetlen fa, ami megölhette volna őket. Megtartották azonban a fa hamvait, mely ezüst tőrbe mártva képes ártalmatlanítani az Ősi vámpírokat, Klaus-t leszámítva, akiben vérfarkas vér is van.
Klaus nem volt Mikael vér szerinti fia, ő ugyanis egy helybéli vérfarkastól született. Nem sokkal a vámpírrá változásuk után Klaus megölt egy embert, ezzel aktiválva a vérfarkas átkát, mellyel Mikael legnagyobb szégyenévé vált. Mikael megölte Klaus vér szerinti apját, és annak egész családját. Klaus a hibrid átok miatt végzett az anyjával, és tettét Mikaelre fogta.
Az 1920-as években Mikael Rebekah-t és Niklaus-t kereste Gloria, a boszorkány bárjában, Chicagóban. Megkérdezte Stefant, hogy látta-e őket arrafelé, de mivel Klaus előtte megigézte őt, Stefan azt mondja, hogy még soha nem találkozott velük. Ebben az időben Mikael a Chicagói Rendőrségnél dolgozott. 70 évvel később, az 1990-es években Mikael Mystic Falls-ba látogatott, a hasonmást (Elena Gilbertet) kereste. Hogy megvédje legjobb barátnője gyermekét, a boszorkány, Abby Bennett egy charlotte-i temető kriptájába zárta varázslattal Mikaelt, aki legalább 20 évet töltött egy sírban, amíg Katherine Pierce a 03×05 The Reckoning című epizód végén meg nem találta.
Az imént említett epizódban kiderült, hogy Mikael vámpírokra vadászott, és hogy tudja, hogyan kell megölni Klaust. Katherine Jeremy segítségével talált rá Mikaelre, és Anna figyelmeztetése ellenére felébresztette őt.
Kiderült, hogy Mikael nem táplálkozik élőkből, és Katherine véréből ivott, hogy erőre kapjon.
A 03×08 Ordinary People című részben Mikael visszatér Mystic Falls-ba, és ráveszi Damont és Stefant, hogy csalják vissza Klaus-t a városba, hogy végezni tudjon vele.
A 03×09 Homecoming című epizódban Mikael segít Elenának és a Salvatore-fivéreknek előcsalogatni Klaus-t. Hogy ezt megtehessék, Klaus-nak el kellett hinnie, hogy Mikael halott, így hogy Stefan az igézet ellenére tudjon hazudni Klaus-nak, Elena átmenetileg leszúrta Mikaelt a fehér tölgy hamujába mártott tőrrel.
Később, miután felébredt, megmutatta Damonnek a fehér tölgyből készült karót, mellyel végezni akart Klaus-szal. Klaus a Lockwood-villában tartózkodott, így Mikael is odament. Mielőtt Damon a karó segítségével végezhetett volna Klaus-szal, Stefan megállította, és egy óvatlan pillanatban Klaus megölte az apját.

Mikaelt az Odaát (Supernatural) című sorozat Balthazar-jaként is ismert Sebastian Roché alakította.

Kapcsolatok

- Esther

Érdekességek

- Mikael a 4. Ősi vámpír, akit a sorozatban láthattunk.
- Mikael volt a legidősebb vámpír a sorozatban.
- Mikael volt az, aki kirobbantotta a vámpírok és vérfarkasok közötti háborút azzal, hogy nem csak Klaus apját, és annak családját, de a vérfarkasokból álló falu felét is lemészárolta dühében.
- Eredetileg az Erik nevet kapta volna, de később Mikael-re változtatták, hogy ne legyenek ugyanolyan nevek a sorozatban, mint a z HBO sorozatában, a True Blood-ban.
- Mikael volt az egyetlen Ősi vámpír, akit Klaus nem tartott évekig koporsóban.
- Mikael az első és egyetlen vámpír a sorozat történetében, aki más vámpírok vérét itta (Katherine, Stefan).
- A Vámpírnaplók könyvekben Katherine és Klaus is ittak vámpírvért.
- Úgy tűnik, Mikael volt az egyetlen személy, akitől Klaus félt.
- Eredetileg a 03×05 The Reckoning című részben volt egy jelenet, melyben Katherine megharapta Jeremy kezét, és megitatta Mikael-lel a vérét, de a jelenet végül nem került be a részbe.
- Mikael az első Ősi vámpír, akit a fehér tölgyfából készült karóval öltek meg.
- Az Ősi vámpír család vezetékneve: Mikaelson. Ez azért érdekes, mert a ’Mikael’s son’ angolul azt jelenti: ’Mikael gyermekei’.
- Mikaelt összesen 5 epizódban láthattuk.

Forrás: VampireDiaries.Wikia