Ha átadnám magam a vérnek, elmúlhatna a fájdalom. Annyira könnyű lehetne, és minden nap ez ellen harcolok. – Stefan Salvatore, 01×20 Blood Brothers

Történet

Stefan Salvatore 1847-ben született Mystic Falls-ban Giuseppe Salvatore fiaként. Testvére, Damon, 7 évvel idősebb nála. Emberi életük során barátok voltak, amíg meg nem jelent az életükben Katherine Pierce, aki 1864-ben (Stefan 17 éves korában) mindkettőjüket vámpírrá változtatta. Stefan véletlenül elszólta magát édesapjuknak arról, hogy vámpírok vannak Mystic Fallsban, amikor felvetette, hogy a vámpírok talán annyira nem is rosszak, mint azt gondolják. Röviddel ezután az apja titokban verbénát itatott Stefannel, így amikor Katherine megharapta, legyengült, és elkapták. Damon elkeseredett volt, és dühös Stefanre, hiszen megígértette vele, hogy nem szól a vámpírokról az apjuknak.
Úgy döntöttek, kiszabadítják Katherine-t, de lelőtték őket, mielőtt megtehették volna. Miután felébredt, Emily Bennett tájékoztatta Stefant arról, hogy Damon és ő átváltozás alatt állnak, ugyanis őt Katherine heteken keresztül megigézte, hogy igyon a véréből, míg Damon igézet nélkül is hajlandó volt inni. Ezután Stefan meglátogatta az édesapját, aki elárulta, hogy ő volt az, aki lelőtte őket. Amikor az apja meg próbálta megölni, Stefan véletlenül megszúrta őt. Próbált rajta segíteni, de az apja vére megzavarta, és miután ivott belőle, vámpírrá vált. Ezután megigézett egy fiatal lányt, hogy menjen vele Damonhöz, és meggyőzte a bátyját, hogy ő is fejezze be az átváltozást. Damon vámpírként egy örökkévalóságon át tartó szenvedést ígért Stefannek, ugyanis dühös volt, amiért Katherine őt is megitatta a vérével.
Hetekkel azután, hogy átváltoztak, Stefan bosszúból elkezdte sorban megölni az Alapító családok tagjait azért, amit Katherine-nel tettek. Az egyik Alapító család tagja, akit megölt, Johnathan Gilbert volt, de ő a a természetfeletti halál ellen védő gyűrűjének segítségével visszatért a halálból.
Stefan nem tudta irányítani a vérszomját, és mivel nem tudta elviselni a gondolatát, hogy mit tett Damonnel és az apjukkal, egyre inkább eluralkodott rajta a vámpírösztön. Damon próbált segíteni neki, és kérte, hogy legyen óvatosabb, amilyen Katherine is volt. Egy nap Stefan egy táborban járt, ahol a háborúban sérült katonák voltak. Meg akart támadni egy lányt, akiről kiderült, hogy vámpír, és a neve Alexia Branson. Stefan hazavitte őt a házába, ahol a halott lányok testrészeit látva a lány rájött, hogy Stefanben csak a vámpírság rossz oldala testesül meg.
Lexi megtanította Stefannek, hogyan érezhet vámpírként is, és egymás legjobb barátai lettek. Mint az később kiderült, Stefan azóta egyszer már letért a helyes útról. Ahogy azt Klaus szavaiból megtudtuk, Stefan lemészárolt egy teljes falut 1917-ben. Már hírhedt gyilkos volt, amikor 1922-ben megismerte Klaust és a húgát Chicagóban. Barátok lettek, és Stefan érzelmeket táplált Rebekah iránt, egészen addig, amíg egy nap egy rendőr (Mikael) nem kezdett el felőlük kérdezősködni.
Lexi néhány évvel később ismét megtalálta Stefant, és 1935 körül ismét leszoktatta az emberi vérről. Ezek után Stefannek nagyjából 30 évre volt szüksége, hogy teljesen kontrollálni tudja magát.
2009-ben Stefan visszatért Mystic Fallsba, és megismerte Katherine Pierce hasonmását, Elena Gilbertet, és beleszeretett. Azután, hogy  Katherine visszatért, és tudomást szereztek az Ősi vámpírok létezéséről, Elena folyamatos veszélynek volt kitéve. Stefan Damonnel karöltve próbálta megvédeni a lányt az áldozati rituálé előtt. Végül, hogy testvérét mentse, Stefan kénytelen volt elhagyni Mystic Falls-t Klaus oldalán.

Stefant a lengyel származású színész, Paul Wesley alakítja.

Kapcsolatok

- Katherine Pierce
- Elena Gilbert
1.
A kapcsolat kezdete: 01×02 The Night Of The Comet
A kapcsolat vége: 01×06 Lost Girls
A szakítás oka: Elena rájött, hogy Stefan vámpír, és annak ellenére, hogy szereti őt, nem lehet vele, mert túl veszélyes.
2.
A kapcsolat kezdete: 01×10 The Turning Point
A kapcsolat vége: 02×06 Plan B
A szakítás oka: Katherine azt akarja, hogy Stefan és Elena szakítsanak, és majdnem megöli Jennát, ezért Elena úgy gondolja, hogy túl veszélyes együtt maradniuk, még ha így össze is törik a szíve.
3.
A kapcsolat kezdete: 02×11 By The Light Of The Moon
A kapcsolat vége: 02×22 As I Lay Dying
A szakítás oka: Damont megharapja egy vérfarkas (Tyler Lockwood) és Stefan meg akarja találni a gyógymódot. Kiderül, hogy Klaus vére meggyógyítja a vérfarkas harapást. A véréért cserébe Klaus azt kéri Stefantől, hogy hagyja el vele Mystic Falls-t, mert tervei vannak vele. Azzal egy időben, hogy elhagyja a várost, véget ér az Elenával való kapcsolata is.

Érdekességek

- Stefan volt az első szereplő, akinek a hangját hallottuk a sorozatban.
- Elena is Katherine is először belé voltak szerelmesek.
- Ő az egyetlen vámpír a sorozatban, aki képes csak állatvéren élni.
- Stefant Klaus kényszerítette, hogy letérjen a helyes útról a 02×22 As I Lay Dying című epizódban.
- Ő és Klaus az egyetlen szereplők a sorozatban, akik fontosabb karaktereket öltek meg végleg (Jenna és Vicki).
- Stefan az egyetlen a 3 főszereplő közül, aki még soha nem ölte meg Elijah-t.
- Stefan egyszer megmászta a Mount Everestet (02×20 The Last Day).
- Stefan eddig 16 szereplővel végzett a sorozatban (Johnathan Gilbert – átmenetileg, Thomas Fell, Vicki Donovan, Frederick, Noah, Ben, Bethanne, Brady, Jonas Martin, Honoria Fell, Giuseppe Salvatore, Andie Star, Ray Sutton, Dana, Chad, Mindy)
- Paul Wesley és Ian Somerhalder is vendégszerepelt a Smallville című sorozatban.

Forrás: VampireDiaries.Wikia